Daitoryu Aiki Jujutsu Bokuyokan

Daitoryu Aiki Jujutsu Bokuyokan stil je ustanovil avgusta 1995 Shihan Katsumi Yonezawa (1937-1998). Bokuyokan je ime njegovega doja v Muroranu (Hokkaido/Japonska) in pomeni "hiša pašnika" (psalmi!).

K razcvetu Daitoryu Aiki Jujutsu v modernem času je največ pripomogel Sokaku Takeda (1860-1943). Izvor te borilne veščine se ni popolnoma pojasnjen. Kot se zdi, je Sokaku združil tradicije borilnih veščin klanov Takeda in Aizu. Njegov glavni učitelj v tej veščini (učil se je tudi mnoge druge) je verjetno bil njegov oče Sokichi. Do danes ni znano, ali ga njegov posvojitelj Tanomo Saigo (namestnik Aizu klana) učil tajne veščine Aizu klana je če da, koliko.

Eden glavnih Sokakovih učencev je bil Morihei Ueshiba (1883- 1969), ki je kasneje ustanovil aikido. Ueshiba se pa je zgodaj ločil od svojega učitelja in šel svojo pot. Eden redkih glavnih učencev, ki so ostali s Sokakom do konca in se povsem naučili njegov Aiki Jujutsu, je bil tudi Kodo Horikawa (1894-1980). Ta je kasneje ustanovil Kodokai stil. Yonezawa shihan je bil eden njegovih glavnih učencev. Dolga leta je pripadal Kodokai, dokler ni od uradnega naslednika Kodo Horikawe, mojstra Yusuke Inoue, pridobil naziva shihan. Iz različnih razlogov je zapustil Kodokai in ustanovil novo organizacijo, ki bi naj bila dosti bolj odprta svetu. Yonezawa shihan je mnenja, da so mimo časi, ko bi se morali držati samo aikida ali daitoryu. Vzpodbuja učence aikida, da se učimo obeh in poskušamo najti veliko sintezo.

Odločilne skupne točke aikida in daitoryu sta ki princip in mehkoba shite (to je tisti, ki izvaja tehniko), kjer pa pri daitoryu ki posebej močno uporabimo na začetku tehnike. Tudi na mehkobo shite je potrebno paziti, ker se pogosto dogaja, da blokiramo ne samo napadalca, ampak tudi sebe. Razlika med aikidom in daitoryu leži v načinu, kako vodimo napadalca. Pri daitoryu ga frontalno blokiramo, tako da je napad onemogočen, in ta blokada ne sme popustiti do konca tehnike, torej do meta ali prijema. Pri daitoryu zato polagamo posebno težo na vajo, kako napadalca že na začetku napada privedemo v tako stanje blokiranosti. Podobno kot pri aikidu so razen ki pomembni elementi še "timing", vzvodi in vodenje (večinoma veliko manjše kot pri aikidu). Skupek teh elementov poimenujemo "aiki vodenje navznoter". Nasprotno pa pri aikidu napadalca navadno najprej vodimo, tako da ga spravimo iz ravnotežja, nato pa ga s pomočjo vzvoda primemo ali vržemo. Pri tem moramo paziti, da pri vodenju uporabimo ki, še posebej pri metu. Druga značilnost daitoryu je ravna pot navzdol pri metih. V celoti so daitoryu tehnike bolj ravne in direktne kot pri aikidu. Če smo dolga leta trenirali aikido, se je potrebno sprva tega temeljito navaditi, vendar pa navadno ni težko osvojiti daitoryu tehnik.

Glavni sedež (So-Honbu) Bokuyokan leži v Muroranu. Glavni vodja Bokuyokan stila je Hiromitsu Yonezawa, sin Yonezawa Soshi shihana. Kot glavna tajnica deluje Takako Yonezawa, vdova Yonezawa Soshi shihana. Bokuyokan stil ima v tem času glavne veje (Jun-Hombu) v ZDA in Evropi. Glavni učitelj (Jun-Hombu-Cho) v ZDA je Tim Tung Shihan, 8. Dan, v Evropi pa Michael Daishiro Nakajima, 8. Dan Shihan. Nacionalna zveza se imenuje So-Shibu, posamezna zveza pa Shibu. Vsako leto se prireja skupni Bokuyokan seminar, izmenično na Japonskem, v ZDA ali v Nemčiji.